Tre handslag bort från Johnny Depp

Nätverkande är gårdagens och framtidens melodi och inte minst viktig i yrkesrollen. Olika forskare har visat hur nära våra globala nätverkskopplingar är. Och en forskare har visat att bekanta är bättre för din professionella utveckling än dina vänner.

Du är aldrig längre än sex handslag från vem som helst i världen heter det, enligt formeln: Jag har x antal kontakter som i sin tur känner x antal som i sin tur… Poängen är att världen inte är så stor. Själv kan jag väl skryta med att vara tre handslag bort från Johnny Depp eftersom jag känner R som har en släkting som spelat mot Depp i en film… 

Men relationerna är olika fördelade, så 20% av befolkningen har 80% av relationerna. Hur gör då människor som är duktiga på att bygga och utnyttja nätverk? Här är några citat från en föreläsning med Anders Källström, f.d. vd på Västsvenska Handelskammaren:

– Att vara tydlig med sina önskemål och intentioner är den bästa starten på alla relationer. Att veta vad man vill och effektivt välja eller välja bort att odla de kontakter man träffar på. Amerikaner är mycket bättre än oss svenskar på att mingla professionellt. De hälsar och tar reda på om den nya kontakten är givande eller inte. Om den inte verkar tillföra något nytt eller nytta så tackar man artigt för bekantskapen och minglar vidare.

Nätverk är väldigt robusta. Om en väg, nod eller relation avbryts eller stoppas så finns det flera alternativ. De allra flesta har kontaktytor som är betydligt större än de själva är medvetna om. När vi utbyter dessa skapas nya relationer.

Summa summarum: Bygg vidare på ditt eget globala nätverk! Läs gärna vidare:

Intressant? Läs gärna andra bloggar om:  , , , , och .

Annonser

2 Responses to “Tre handslag bort från Johnny Depp”


  1. 1 Gunilla Nyström oktober 17, 2008 kl. 3:00 e m

    ..så alla som läser det här inlägget är numera endast fyra handslag bort från Johnny Depp 😉

    Någon annan som kan bidra med andra genvägar?

  2. 2 Maria Karlberg oktober 17, 2008 kl. 3:15 e m

    Vi på Östsvenska Handelskammaren är ju två handslag från alla som vår före detta ordförande, riksdagens talman Per Westerberg, träffar i sin yrkesutövning, inklusive kungen och statsministern.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
Tidigare inlägg

Blog Toplist
web stats
Annonser

%d bloggare gillar detta: